Värvitud välisvoodrilaud

Kuidas säästa raha maja värvimiselt?


Kõik, kes kordki elus värvinud maja, teavad hästi, kui keerulise ja kalli tööga on tegemist. Anname nõu, kuidas maja värvimiselt oluliselt säästa.

Kas tead, et Põhjamaades, kus puitmajade traditsioon ulatub kaugele ajalukku, ei kasutata välisfassaaditöödel peaaegu üldse enam värvimata ehituspuitu? Nimelt avastati seal juba aastakümneid tagasi, et tööstuslikult värvitud voodrilaua kasutamine annab märkimisväärse raha- ja ajasäästu. Eestis on selline lähenemine seni veel pigem erand kui reegel. 

Maja värvimine on suur, ajamahukas ja kallis töö, mida saab üldjuhul teha vaid piiratud ajal, mitte aastaringselt. Vaja on paigaldada tellingud või rentida tõstuk. Tuleb valida värvimistöödeks sobilik ilm ja hoida pöialt, et see kestaks. Ootamatu vihmahoog võib töö peatada ja tulemuse rikkuda. Isegi kui kõik klapib, kipub tulemus jääma ebaühtlane, sest käsitsi värvides ei ole võimalik saavutada sellist kvaliteeti nagu on tööstuslikult värvitud voodrilaual. 

Hinnasääst maja värvimisel tekib mitmest kohast. Tõsi, tehases värvitud voodrilaua hind on kallim kui värvimata materjalil. Kuid lisades materjalile ka viimistlusvahendite ja töö hinna (näiteks ka pikem tõstuki ja tellingute rendi aeg jpm), on rahasääst värvitud voodrilaua kasuks juba kaks korda. Lisaks saab hoida kokku aega, sest maja värvimine on ajamahukas töö, mida saab teha vaid piiratud ajal sobiva ilmastiku korral.

Tööstuslik värvimine toimub siseruumides

Peamine tööstusliku värvimise eelis seisneb selles, et see toimub kontrollitult siseruumides, kus temperatuur ja õhuniiskus on ühtlane ning puudub tolm. Tagatud on värvikihi ühtlane paksus, mida ei suuda saavutada ka kõige osavam maaler käsitsi värvides. Lisaks on tehases kontrollitud tingimustes peale kantud värvikiht vastupidavam ja kvaliteetsem, mis tähendab, et tulemus jääb korrektsem ning kestab kaua.  

Järvamaal Koerus asuv ehituspuidu tootja Natural värvimistehases valmivad nõnda välis- ja sisevoodrilauad, piirdeliistud, tuulekastilauad, aialipid ja terrassilauad. Valikus on erinevad värvitüübid ja –toonid. 

Tööstuslikult värvitud voodrilauda on võimalik paigaldada igal aastaajal. Pärast värvitud materjali paigaldamist on vaja värviga üle värvida voodrialua kinnitusvahendi pead ning värvida laua otsad. Nii on tagatud, et niiskus ei hakka puitmaterjali sisse tulema. Tulemus jääb korrektsem, kui käsitsi värvides ning kokkuvõttes võtavad ehitustööd vähem aega, mis aga taas tähendab rahalist säästu.

Puidust välisvooder vajab samuti hooldust

Nii nagu ka käsitsi värvitud puidu puhul vajab ka tehases värvikuue saanud materjal siiski hooldust. Määrdumise korral peaks puitvoodrit jooksvalt puhastama. Seda võib teha värvi tootja poolt soovitatud pesuvahendi, vee ja pehme harva või lapiga. 

Kuldreegel on, et taimestikul ei tohiks olla kokkupuudet hööveldatud materjaliga. Seega ei maksa rajada lillepeenraid puitseintele liiga lähedale ega kasvatada majaseinte najal ronitaimi. Tingimata peavad majale olema paigaldatud vihmaveesüsteemid, sest vastasel juhul pritsib vihmavesi puitfassaadile ja rikub selle kiiresti. 

Iga maja vajab aeg-ajalt ka üle värvimist. Kui sageli seda vaja ette võtta, sõltub lisaks värvimise kvaliteedile ka kasutatud viimistlusvahendist. Läbikumavate värvide hooldusvälp on 3-5, poolkatvatel värvidel kuni 7 aastat ja täiskatvate värvidega pinnad vajavad uut värvimist iga 15 aasta järel. Siingi tuleb arvestada tingimusi, mis on konkreetsel objektil. Kui maja asub niiskes kohas (nt veekogu ääres) või on mõni välissein otsese päikesevalguse käes, siis võib värvitud seinte hooldusvälp olla lühem.

Kust osta tööstuslikult värvitud voodrilauda?

Kogu ehituseks vajamineva puidu saab mugavalt osta Natural Professionali veebipoest. Laos on pidevalt saadaval üle 300 toote ning hinnad on head. Tellimine on lihtne – lisa tooted ostukorvi, tasu ettemaksuarve ning oota laokaupade saabumist nädala jooksul!