Tehases värvitud puitmaterjaliga säästad ehitustöödelt oluliselt

Tehases värvitud puitmaterjaliga säästad ehitustöödelt oluliselt


Kas poleks lihtne lüüa seina juba värvitud voodrilauad või rajada aed lippidest, mida pärast paigaldamist enam värvima ei peakski? Paljud ehitajad ja kodu remontijad just sellist lahendust kasutavadki, sest tehases värvitud puitmaterjali kasutamine muudab ehitustööd kiiremaks ja sujuvamaks ning annab ka märgatava rahalise kokkuhoiu. 

Tööstuslik värvimine on pikaaegsete puitmaja traditsioonidega Põhjamaades kasutusel juba neli aastakümmet ning ca 90 protsenti kasutatavast puitmaterjalist on seal tehases värvitud. Nimelt on tööstuslikul värvimisel mitmeid eeliseid võrreldes traditsioonilise lähenemisega. Eestis kogub selliste materjalide kasutamine alles populaarsust. 

Kuidas toimub tööstuslik värvimine?

Puitmaterjal värvitakse tehase siseruumides ühtlase temperatuuri ja õhuniiskusega tolmuvabas keskkonnas. Esmalt kantakse puidu pinnale krunt või immutusaine. Seejärel viimistletakse voodrilauad kliendi poolt valitud toonis värvainega. Iga viimistlusetapi järel kuivatatakse materjal spetsiaalsetel kuivatusraamidel. Nõnda on tagatud ühtlane värvikiht, mida on võimatu saavutada käsitsi värvides.

Järvamaal Koerus asuv ehituspuidu tootja Natural värvimistehases valmivad voodrilauad, piirdeliistud, tuulekastilauad, aialipid ja terrassilauad. Viimistlusmaterjalina on kasutusel vesialusel värvid ja lasuurid, millest mõlemal on oma eelised: lasuuriga katmine jätab puidu visuaalselt efektsemaks, kattev värv aga annab rohkem vastupidavust.  

Odavam ja vastupidavam

Värvitud laua ostuhind on veidi kallim värvimata materjali hinnast. Kui lisada värvimata materjalile viimistlusvahendite ja töö kulu, siis on aga kokkuvõttes rahakotisõbralikum kasutada just värvitud materjali, sest hinnasääst on kahekordne.

Lisaks leidub värvitud materjali kasutamisele veel mitmeid pooltargumente. Tehases kontrollitud tingimustes peale kantud värvikiht on kindlasti vastupidavam ja kvaliteetsem, kui seda ise käsitsi teha. Nimelt mängib eriti välitingimustes värvimise kvaliteedis väga palju rolli asjaolu, milline on töö ajal ja värvi kuivades ilm. Intensiivse päikese korral ei pruugi värvaine piisavalt puitu imenduda. Madalate temperatuuride korral võib aga tekkida probleeme värvaine nakkumisega. Mõlemal puhul väheneb oluliselt värvikihi eluiga.

Väga suur pluss on ajasääst, mille annab värvitud materjali kasutamine. Näiteks aia ehitusel jääb ära selle kahekordne värvimine ja närvikulu, kas ilm püsib ikka värvi kuivamise ajal soodne või rikuvad ootamatud vihmahood juba tehtud töö. Välisfassaadi ehitamisel jääb ära kallis ja ajamahukas maja värvimine, samuti ei pea paigaldama maja ümber tellinguid, rentima tõstukit jne. Sisuliselt saab värvitud materjali paigaldada igasuguse ilmaga ja igal aastaajal. Pärast värvitud materjali paigaldamist on vaid vaja värviga üle tupsutada naela ja kinnitusvahendi pead ning värvida voodrilaua otsad. Nii on tagatud, et niiskus ei hakka puitmaterjali sisse tulema.

Kus kasutada tööstuslikult viimistletud materjali?

Soovitav on värvitud puitu kasutada kõikjal, kus seda on võimalik kasutada ehk nii sise- kui välitöödel. Värvitud sisevoodrilaudadega jääb tulemus korrektne ja töö saab valmis kiiremini. Eriti mugav on aga kasutada tööstuslikult värvitud laudu kõikvõimalikel välitöödel (aedade ehitusel, tuulekastimaterjalina, välisvoodrina). Kõikidel juhtudel on võimalik valida ka läbikumavate lasuursete või katvate lahenduste vahel. Jälgi alati, et ostetud materjal pärineks samast partiist, sest muidu võib esineda värvitooni erinevusi. Loe ka TEKNOS lehelt "Lasuurne või kattev viimistlus"

Kuidas tööstuslikult värvitud pinda hooldada?

Nii nagu käsitsi värvitud puidu puhul vajab ka tehases värvikuue saanud materjal siiski hooldust. Fassaadi, terrassi ja puitaeda peaks jooksvalt vastavalt kasutusaktiivsusele puhastama. Seda võib teha värvi tootja poolt soovitatud pesuvahendiga, kasutades õrna veejuga ning pehmet harja või lappi. 

Kuldreegel on, et taimestikul ei tohiks olla kokkupuudet hööveldatud materjaliga. Ehk et kuigi võib tunduda ilus mõte kasvata aia najal ronitaimi, siis tegelikult lühendab see puitaia värvi eluiga. 

Terrassid on otseses kokkupuutes vihma, lume ja UV-kiirgusega ning neile tuleks 1-2 korda aasta jooksul ehk hooaja alguses ja vajadusel ka hooaja kestel teha hooldusvärvimine. Nii püsib terrassi välimus aastaid korrektne. See töö tasub ette võtta kuiva ja sooja ilmaga, kuid samas vältida värvimistöid väga kuumal ja päikeselisel suvepäeval. 

Aeg-ajalt vajab ka muu värvitud puit (nt aed, fassaad) ülevärvimist. Kui sageli seda vaja ette võtta, sõltub lisaks värvimise kvaliteedile kasutatud viimistlusvahendist. Läbikumavate värvide hooldusvälp on 3-5, poolkatvatel värvidel kuni 7 aastat ja täiskatvate värvidega pinnad vajavad uut värvimist iga 15 aasta järel. Olulist mõju avaldab hooldusvälba pikkusele ka objekti asukoht. Veekogu läheduses (niisketel aladel) ning hoonete lõunapoolsetel külgedel, kus on päikesevalgus oluliselt intensiivsem, võib hooldusvälp oluliselt lüheneda. Täiendavalt võivad hooldusvälpa oluliselt lühendada ka valed paigaldusviisid.

Kust osta?

Kogu ehituseks vajamineva puidu saab mugavalt osta Natural Professionali veebipoest. Laos on pidevalt saadaval üle 300 toote ning hinnad on head. Tellimine on lihtne – lisa tooted ostukorvi, tasu ettemaksuarve ning oota laokaupade saabumist nädala jooksul!